DrukujE-mail
Olejki eteryczne arrow Olejek eteryczny cytrynowy
Olejek eteryczny CYNAMONOWY - Avicenna OilOlejek eteryczny CYTRYNOWY - Avicenna Oil

Olejek eteryczny cytrynowy
Powiększ zdjęcie


Olejek eteryczny cytrynowy

Cena: 34.38 PLN

Zadaj pytanie o produkt


Olejek eteryczny CYTRYNA (Citrus Limon L.)

  Cytrynę stosowano szeroko w medycynie starożytnej i średniowiecznej. Starożytni Egipcjanie używali jej do neutralizacji zatrutych potraw i w epidemiach tyfusu. Do Europy owoce cytryny trafiły dopiero w średniowieczu. Europejczycy stosowali ją w profilaktyce dżumy, gorączki, malarii i jako odtrutkę na ukąszenia węży. Cytrynowy sok zalecano do obniżania ciśnienia tętniczego, usuwania toksyn z wątroby, łagodzenia bólu w zapaleniach żył. Avicenna pisał o cytrynach jako najlepszym lekarstwie na choroby serca, zalecał dodawanie ich do jedzenia kobiet ciężarnych i w żółtaczce. Marynarze angielscy zabierali cytryny na pokład w celu zapobiegania szkorbutowi.

  Nieprzypadkowo olejek cytrynowy Vivasan to jeden z najbardziej lubianych produktów. Mając, podobnie jak i inne produkty firmy Vivasan, szerokie spektrum zastosowania uważa się, że olejek cytrynowy wpływa normalizująco na ciśnienie krwi, a w przypadku nadciśnienia łagodnie je obniża. Od wieków uważa się, że olejek pomaga w bólach głowy, nudnościach, zawrotach głowy, spowodowanych skurczami naczyniowymi mózgu i przemęczeniem. Może polepszać koncentrację i pamięć. Olejek cytrynowy, dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi, może wpływać kojąco na psychikę człowieka, polecany jest więc w stanach przemęczenia, przewpracowania, w nerwicach i depresjach. W kosmetyce po dodaniu olejku cytryny do kremów kosmetycznych, olejku funkcjonalnego lub roślinnego może być bardzo pomocny w terapoiach problemów skórnych - może wybielać plamy pigmentowe, poprawiać koloryt cery, likwidować siateczkę naczyniową.

  Kąpiele do rąk z olejkiem cytryny mogą skutecznie wzmacniać i wybielać paznokcie. Dobrze jest czyścić zęby pastą z dodatkiem olejku cytrynowego – „kuracja” taka może wpłynąć na zmniejszenie krwawienia dziąseł lub całkowity zanik krwawienia, może przyczynić się do wybielenia zębów, w szczególności u palaczy, a także zapobiegać powstawaniu próchnicy i odświeżać oddech.

Olejek górnej nuty zapachowej.

Główne właściwości:

  • antywirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne, bakteriobójcze
  • -  immunostymulujące
    -  przeciwbólowe, znieczulające, antytoksyczne, dezynfekujące
    -  normalizujące ciśnienie, przeciwdziałające miażdżycy
    -  kardiotoniczne, rozkurczowe, przeciwreumatyczne
    -  Ŝółciopędne, moczopędne, usuwające obrzęki, wydalające złogi toksyn z organizmu
    -  zapobiegające Ŝylakom, hemoroidom, cellulitowi
    -  wybielające

 Zastosowanie:

-  osłabiona odporność
-  grypa, opryszczka, ospa wietrzna, odra, świnka
-  bezsenność, ból głowy, duszności, zawroty głowy, omdlenie
-  reumatyzm, zapalenia stawów, zapalenie jamy ustnej, paradontoza, zatrucia pokarmowe
-  żylaki, hemoroidy, wysypki trądzik, czyraki, liszaj, brodawki, egzemy, pęknięcia skóry
-  plamy pigmentowe, piegi, „rysunek naczyniowy”
-  łupież, łamliwe włosy i paznokcie, rozjaśnianie włosów

  Przeciwwskazania: Nie stosować w czasie chemioterapii. Nie nanosić na skórę bezpośrednio
przed przebywaniem na słońcu.

 Sposób użycia:

-  Lampki aromatyczne: 3 – 5 kropel (w nadciśnieniu, bezsenności, zmęczeniu, w
przeziębieniach, neutralizuje dym papierosowy).
-  Kąpiele aromatyczne: 5 – 7 kropel (przeziębienia, reumatyzm, cellulit)
-  Masaż i nacieranie: 5 kropel na 10 g olejku do masażu (bóle mięśni po przeciążeniu
fizycznym, reumatyzm, żylaki).
-  Okłady: 7 – 10 kropel + 150 ml wody (żylaki, opryszczka, krwotoki z nosa).
-  Inhalacje: 2 – 3 krople na 200 ml wody, wdychać przez 5 – 7 minut (przeziębienia).
-  Wzbogacanie kosmetyków: 5 kropel olejku + 5 g podstawy (trądzik, plamy pigmentowe, wybielanie zębów).
Działanie bioenergetyczne: olejek cytryny pozwala szybko i bezboleśnie adaptować się w
nowym środowisku, do nowych warunków życia, budzi zainteresowanie życiem, pobudza do
twórczego działania w rodzinie i w pracy. Pomaga pokonywać trudności.
Skład: olejek eteryczny cytryny włoskiej 100%







Ostatnia aktualizacja: piątek, 25 maj 2012 07:59



Captcha code Type characters you see. OR Type numbers you hear. (Click on image to refresh)
Type characters you see.
 * 
About captcha Project ::  Kupala.Net


www.igya.pl
www.igya.pl